sort by
approximate search
1shortlisttitle datasearch history  
results search [or] ISN:0000000052000230 | 1 hits
Person
ISNI: 
0000 0000 5200 0230
Name: 
Ferrier, Johan
Ferrier, Johan H.E.
Ferrier, Johan Henri Eliza,
Johan Ferrier
Johan Ferrier (Nederlands politicus (1910-2010))
Johan Ferrier (niederländisch-surinamischer Politiker (Gouverneur und 1. Staatspräsident von Suriname))
Johan Ferrier (politico surinamese)
Johan Ferrier (polityk Surinamu, prezydent)
Johan Ferrier (President of Suriname)
Johan Henry Eliza Ferrier
Γιόχαν Φεριέρ
Ферье, Йохан
יוהאן פרייר
يوهان فيريي
जॉहन फेर्रियर
요한 페리에르
ヨハン・フェリエール (スリナムの政治家)
約翰·費里埃
Dates: 
1910-2010
Creation class: 
cre
Language material
Nonmusical sound recording
Creation role: 
author
Related names: 
Amsterdam
Duin, Lieke van
Jansen van Galen, John (1940-)
Klinkers, Inge (1968-)
Klinkers, Inge Augustus Johanna (1968-)
Kolster, Ben
Koninklijk Instituut voor de Tropen (Amsterdam). Afdeling Algemene Zaken
Lichtveld, Noni (1929-)
Mc Leod, Cynthia (1936-)
Mc Leod, Cynthia Henri (1936-)
McLeod, Cynthia (1936-; Beziehung familiaer; see also from)
Oostindie, Gerrit Jan (1955-)
Oostindie, Gert (1955-)
Trikt, F.Th. van
Titles: 
grote Anansiboek, Het
Interview 1 : benoeming tot gouverneur en voorgeschiedenis 1967-1968, gesprekken met minister Bakker en premier J. Pengel, schets van bezigheden als gouverneur, visie op de toekomst van Suriname, de politieke crisis van 1969.
Interview 10 : omgeving Klipstenenstraat in 1940, de Tweede Wereldoorlog in Suriname (nieuwsvoorziening, Amerikaanse troepen, Spitfire-fonds, Surinaamse strijdkrachten, internering W. Bos Verschuur, bezoeken prinses Juliana en prins Bernhard), unie Suriname, Spes Patriae, Papa Koenders Foetoeboi, hervorming onderwijs.
Interview 11 : onafhankelijkheid en de toekomst van Suriname, besprekingen met Nederland over ontwikkelingshulp, emigratie, krijgsmacht en grondwet, de crisis in de zomer 1975, G.D. Hindori, de verzoening of brasa, het presidentschap, het relaas van 25 november 1975.
Interview 12 : de Tweede Wereldoorlog (W. Bos Verschuur, J.C. Kielstra, de NSB-connectie), taaldebat met 'papa' J.G.A. Koenders, winti, de visie in 1945 op de toekomst van Suriname (enquete, dominion status, de delegatie naar Nederland), de joodse Free Land League, Lou Lichtveld alias Albert Helman, de vorming van politieke partijen, Ferrier wordt Statenlid.
Interview 13 : de Unie Suriname, de joodse Free Land League, algemeen kiesrecht, kiesrecht voor vrouwen, vertrek naar Nederland (de reis, studie pedagogie en de politiek-sociale faculteit, contact met J. Presser, huisvesting, gezinsleven, internationale jeugdbeweging, Surinaamse vakbondsleiders in Nederland, Surinaamse nationalisten, proefschrift)
Interview 14 : vervolg van het verblijf in Nederland met Wereldomroep, Sticusa, de abdicatie van koningin Wilhelmina en de inhuldiging van koningin Juliana, lid van de Partij van de Arbeid, vervolg over taal Surinaams-Nederlands, zelfbeschikkingsrecht, terugkeer naar Suriname met kweekschool, departement Onderwijs, opzet kleuteronderwijs, experimenten met self-help, onderwijshervorming, het tweede huwelijk met Edmee Vas, de Vereniging van intellectuele werkers [zie ook interview 22], conflicten in de NPS, Ferrier wordt minister-president in 1955.
Interview 15 : onderwijshervorming in de jaren vijftig, onderwijs aan meisjes, vervolg minister-presidentschap, dubbel partijlidmaatschap, verkiezingscampagne in 1955, het kiesstelsel, verbroederingspolitiek, Statuut voor het Koninkrijk in 1954 dat verdedigd werd in de Verenigde Naties in 1955, bezoek van het Koninklijk paar, de kwestie rond het garnalenbedrijf Schweig, het Brokopondoplan.
Interview 17 : J. Pengel en de onafhankelijkheid, de verhouding Ferrier-Pengel, verhouding tot Nederland en Oranje, raadsadviseur bij het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, directeur Billiton, benoeming tot gouverneur.
Interview 18 : OESO-verband, conflict met minister J.A. Bakker, naar onafhankelijkheid, politieke toestand tijdens het presidentschap met uitstel van verkiezingen, normverval en de Commissie Ontwikkelingsamenwerking Nederland-Suriname, ontevredenheid in de krijgsmacht.
Interview 19 : de gang van zaken in 1980 voor, tijdens en na de staatsgreep op 25 februari, bezoek van minister J. de Koning, de rol van H.R. Chin A Sen, D.D. Bouterse, R.D. Horb , bezoek aan Suriname in 1981.
Interview 2 : politieke crisis van 1969, schets van J. Pengel en diens nationalisme, verhouding met het kabinet-Sedney, ideeën over West-Suriname, discussies over de staatkundige toekomst van Suriname.
Interview 20 : opstelling van het parlement in 1980, het dilemma van Ferrier, de kinderen Ferrier, vertrek uit Suriname, bezoek eind 1981, de decembermoorden, de binnenlandse oorlog, de ramp met de SLM, betekenis van het geloof.
Interview 21 : de Europees-Nederlandse cultuuurgemeenschap, taalbeleid, contacten met de Antillen over autonomie in 1945, Statuut en gelijkwaardigheid, Ferrier voor onafhankelijkheid in 1958, de voorgeschiedenis van de onafhankelijkheid, J. Sedney, G.D. Hindori, de brasa, Ferriers Surinaamse nationaliteit, aanvullingen over kerk en padvinderij.
Interview 22 : aanvullingen over afstamming, Anansitories, padvinderij en scholing, brandweer, contractarbeiders naar de boot brengen, aanvullingen over onderwijs in de districten en onderwijshervorming in de jaren vijftig, het boek van J.H.E. Ferrier en F.T. van Trikt Aardrijkskundige opstellen over Suriname (1927)
Interview 23 : aanvullingen over afstamming, Anansitories en onderwijs in de districten, de muntbetoging in 1945, aanvulling over de strijd om het kiesrecht in 1948, aanvullingen over Surinaamse vakbondsleiders in Nederland, Sticusa, werkwijze als minister-president, woonplaatsen in Nederland, Harry Radhakishun als vriend, veel kleine aanvullingen, correcties en schrijfwijzen, contacten met J. Pengel en Eugene Black, laatste bezoeken aan Suriname.
Interview 3 : verhouding tussen de bevolkingsgroepen in Suriname, de stakingen van 1973, het aantreden van het kabinet-Arron en de aankondiging van de Surinaamse onafhankelijkheid, eerste beschouwing over de gang van zaken tot november 1975.
Interview 5 : vergelijking met de Antillen i.v.m. onafhankelijkheid, afstamming van Ferrier, de coup van F.V.P. Killinger, Paramaribo omstreeks 1910 met verkeer en voeding, Anansitories, de Watermolenstraat omstreeks Wereldoorlog I.
Interview 6 : Paramaribo omstreeks de Eerste Wereldoorlog en gezondheidszorg, voeding, armenzorg, de Hernhutters, vrijetijdsbesteding, voetbal, godsdienst, Koninginnedag, bioscopen en een aanvulling F.V.P. Killingercomplot.
Interview 7 : ervaring van het kolonialisme, onderwijs gevolgd door Ferrier, padvinderij, aanstelling als onderwijzer in 1927.
Interview 8 : onderwijzer in de districten, radio-amateur, onderwijs en vakbeweging.
Interview 9 : voetbalsport, kerkelijke activiteiten, huwelijk met Eugenie Lionarons, vakbeweging en Anton de Kom, politiek in de jaren dertig met gouverneur J.C. Kielstra en W. Bos Verschuur, vakbondsacties in het onderwijs, nadere scholing, o.a. MO-akten.
Interviews met Johan Henri Eliza Ferrier : onderwijzer, politicus, premier en president van Suriname.
Laatste gouverneur, eerste president, 2005:
[Leesvoer : J.H.E. Ferrier]
Mijn ambt
Onze dilemma's en de taak van onze universiteit voor de keuzebepaling
Republiek Suriname : gedenkcarnet uitgegeven ter gelegenheid van het officieel bezoek van het Staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden, Hare Majesteit Koningin Juliana en Zijne Koninklijke Hoogeheid Prins Bernhard, aan de Republiek Suriname, 9-15 februari 1978
Surinaamse samenleving als sociaal-paedagogische opgave., De
Suriname : documentair overzicht
Unie Suriname, De
Notes: 
Summary in English
"Stellingen": [2] leaves inserted
Proefschrift--Amsterdam
Sources: 
NTA
TEL